مشاوره حمایتی از بیماران مبتلا به سرطان
سرطان یک بیماری پیچیده چند وجهی زیستی، روانی و محیطی است که ابعاد مختلف آن روز به روز روشن تر می شود. حضور این میهمان ناخوانده تنها به حضور یک تجمع سلولی بدخیم در بخش خاصی از بدن، خلاصه نمی شود بلکه دغدغه ها و چالش های روحی و روانی فراوانی را نیز به دنبال خواهد داشت. یکی از مهم ترین مشکلات مبتلایان به سرطان، تجربه درد و رنج، تحمل عوارض مختلف درمانی و نگرانی های روانی و اجتماعی ناشی از بیماری است. باید خیلی مراقب بود.
عدم آگاهی از نحوه برخورد صحیح با فراز و نشیب های این سفر پرمخاطره، علاوه بر عوارض جسمی میتواند اثرات نامطلوب بسیار عمیق و جبران ناپذیر روانی نیز بر شما بگذارد و تا آخرین دقایق عمر، کابوسی وحشتناک و پر از ترس و اضطراب را بر زندگی شما مستولی نماید و با اندکی غفلت، نابودی همه جانبه شما را فراهم آورد.
توجه به جنبههاي ذهني، عاطفي و روانی بيماران يکي از مسايل اساسي در درمان آنهاست که همواره باید مورد توجه جدی پزشکان قرار بگیرد. همکاران پزشك بايد با نگرشی جامع به انسان، هماهنگي و وحدت بين بدن، ذهن و روان را تشخيص بدهند تا بتوانند در درمانهاي باليني خود موفقتر ظاهر شوند.
تصویر سازی ذهنی، یکی از مفیدترین روش های درمانی مکمل برای بیماران مبتلا به سرطان است که از سوی مجامع علمی از جمله مرکز سرطان آمریکا به رسمیت شناخته شده است. تصویر سازی ذهنی جزء روشهای جامع مراقبت سرطان محسوب میشود که میتوان آن را به عنوان یک ابزار قوی درکمک به بهبود زندگی بیماران سرطانی بکار گرفت.
آگاهی و استفاده از این روش، فرصت منحصر به فردی را برای بیماران ایجاد می کند تا در کنار سایر درمان های پزشکی، بتوانند از توان و پتانسیل بیپایان ذهن خود نیز، در جهت بهبود سریعتر و دستیابی به سلامت کامل استفاده کنند. تصویر سازی ذهنی یکی از برنامههای کاربردی و کمک کننده در سطوح مختلف مراقبت از سرطان میباشد.
تاثیرات مفید استفاده از تصویر سازی ذهنی بر بیماران سرطانی را میتوان به طور کلی در چهار حوزه زیر مورد توجه قرار داد:
1- ابزاری موثر برای مقابله با علایم سرطان
2- روشی مفید در کنترل عوارض جانبی درمان سرطان؛ (این بخش از اثرات بسیار مهم است، چرا که ممکن است بیمار به دلیل ناراحتی های ناشی از عوارض جانبی شیمی درمانی و پرتودرمانی، درمان خود را رها کند.)
3- کمک شایان توجه به بیماران در دست و پنجه نرم کردن با وضعیتهای دشوار بیماری و تطابق روانی هنگام مواجه با سرطان
- تاثیرگذاری بحث برانگیز بر سرعت بهبود سیر بیماری
درمان کمکی تصویر سازی ذهنی را میتوان در هر سطح از مراقبتهای مربوط به بیماران سرطانی مورد استفاده قرار داد. از این روش مفید و مکمل میتوان برای کنترل علایم فیزیکی سرطان بخصوص درد، کنترل بهتر عوارض درمانی بخصوص ضعف، تهوع و استفراغ و همچنین تقویت روحیه بیماران استفاده نمود، که تمام این اثرات بر روند بهبودی بیماران بسیار تاثیرگذار خواهند بود.
اين روش درمانی به منظور افزايش اعتماد به نفس، افزايش اميد به کسب نتایج مثبت، سرعت بخشيدن به سیر بهبود بیماري، كنترل اضطراب و كسب آرامش، ايجاد سازگاري بهتر با بيماري و پذيرش منطقیتر روشهای درمانی مربوطه، افزايش كيفيت زندگي، كاهش و تسكين درد و … به طور گسترده در بين بیماران مبتلا به سرطان قابل استفاده می باشد.
امروزه تصویرسازی ذهنی به عنوان یک مداخله تجربی موثر در کنترل بهتر عوارض ناشی از اقدامات درمانی سرطان همچون درد، تهوع و خستگی بعد از عمل جراحی مورد استفاده قرار میگیرد. بر اساس یافتههای موجود، مداخله کوتاه مدت تصویرسازی ذهنی، باعث کاهش شدت و تکرار درد، تهوع و استفراغ، خستگی، ناراحتی و آشفتگیهای هیجانی بیماران مبتلا به سرطان پستان پس از جراحی می شود.
همچنین بر اساس نتایج مطالعات انجام شده، تصویرسازی ذهنی میتواند با ایجاد آمادگی جسمی و روانی مناسب در بیماران، سبب تسهیل شرایط آنها در انطباق بیشتر با سرطان و پذیرش درمانهای سنگین شده و نیازشان را به مصرف داروی مسکن کاهش دهد.
با توجه به این اثرات، استفاده از روشهای مؤثر طب مکمل در برنامه مشاوره حمایتی از بیماران مبتلا به سرطان از سوی آقای دکتر محمود جهانگیری ارایه میگردد.
drmjahangiri.ir
hlmc.ir